SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Samuelin Poloneesi virtuaalisena 13.-14.3.2021

Samuelin Poloneesi 2021 toteutetaan suorana livestriiminä 13.-14. maaliskuuta.

Suomen Kansanmusiikkiliitto halutaa toteuttaa Poloneesin turvallisuus edellä, ja covid-19-tilanteesta johtuen Samuelin Poloneesi toteutetaan tänä vuonna virtuaalisesti. Livestriimi mahdollistaa konserttien seuraamisen ympäri Suomea omalta kotisohvalta käsin.

Liput myynnissä Kansanmusiikkiliiton putiikissa!

Lauantai 13.3

klo 13-14.30 Pelimanniparaati
Esiintymässä Espoon pelimannit, Inehmo, Kesäpelimannit, Maija ja Liisa, Moonshine, Sakarat Laulupelimannit sekä Shaika Balalaika. Mukana myös Orivesi All Starsin ja Oriveden etäkansanmusiikkikurssien videot!

klo 19-21 Iltakonsertti: Frigg ja Tallari

Liput striimiin 10,00€, liput ostettavissa ja konsertti katsottavissa 18.3.2021 klo 21 saakka. osta liput täältä

Tallari
Kaustisella päämajaansa pitävä Tallari on toiminut suomalaisen kansanmusiikin sanansaattajana jo yli kolmekymmentä vuotta. Yhtyeen päätehtävänä on tuoda esille suomalaisten musiikkiperinteiden laajaa kirjoa, mutta se on historiansa saatossa tehnyt myös lukuisia genrerajat ylittäviä yhteistyöprojekteja eri musiikinlajien huippunimien kanssa.

Samuelin poloneesissa Tallari esittää uuden kokoonpanonsa voimin ohjelmiston parhaita paloja parin viime vuoden ajalta.

Katri Haukilahti, viulu, avainviulu, laulu
Arto Järvelä, viulu, mandoliini, laulu
Esko Järvelä, viulu, tenorikitara, harmooni, laulu
Sampo Korva, harmooni, 2-rivinen haitari, kontrabasso, laulu

Frigg
“Massiivista svengiä ja energiaa, voimallista taituruutta, kaunismuotoista ja kekseliästä…” Näitä kuvauksia käytti Andrew Cronshaw merkittävimpiin kansainvälisiin maailmanmusiikkijulkaisuihin lukeutuvassa fRoots-lehdessä arvioidessaan Frigg-yhtyeen debyyttialbumia vuonna 2002.

Frigg on valloittanut maailmaa vahvasti pohjoismaiseen pelimannimusiikkiin nojaavalla länsimaisten kansanmusiikkityylien fuusiolla, jota kuvaamaan maailmanmusiikkimedia on kehittänyt termin nordgrass viitaten yhtyeen bluegrass-vaikutteisiin. Neljän viulun, kielisoitinten ja kontrabasson huippuunsa hiottu yhteissoitto ryyditettynä pirskahtelevalla ja humoristisella live-energialla on tehnyt vaikutuksen kuulijoihin ympäri maailmaa. Alunperin suomalais-norjalaisena aloittanut yhtye on vuosien saatossa muuttunut kokonaan suomalaiseksi, mutta pohjoismaiset piirteet ovat edelleen vahvat.

Yhtyeellä on vyöllään lukemattomien Euroopan-kiertueiden lisäksi kymmenen Pohjois-Amerikan kiertuetta. Lisäksi monet tunnetut festivaalit ovat kuuluneet mittavaan kiertuekarttaan: esimerkiksi Telluride Bluegrass Festival, WOMADelaide, Rainforest World Music Festival ja Cambridge Folk Festival ovat kutsuneet yhtyeen vierailulle – festivaalien listaa voisikin jatkaa loputtomiin. Television ja radion välityksellä Frigg on tavoittanut miljoonayleisöt esiintymisillään A Prairie Home Companion -liveradioshowssa sekä NHK World Japan -kanavan El Mundo -ohjelmassa.
Frigg on julkaissut olemassaolonsa aikana kymmenen levyä, jotka ovat kahmineet lukuisia tunnustuksia ja saavuttaneet laajaa kansainvälistä huomiota. Tuorein, kymmenes albumi FriXX julkaistiin maaliskuussa 2020. Samalla juhlistettiin yhtyeen 20-vuotista tarinaa.

Riemukkaan positiivisen energian levittämisestä tunnettu ryhmä ei osoita minkäänlaisia väsymisen merkkejä.

Kokoonpano:
Alina Järvelä, viulu
Esko Järvelä, viulu
Tommi Asplund, viulu
Tero Hyväluoma, viulu
Petri Prauda, mandoliini, säkkipillit ja cittern
Anssi Salminen, kitara
Juho Kivivuori, basso

Sunnuntai 14.3.

klo 13-15 Samuelin Poloneesi – pääjuhla
Perinteistä yhteissoittoa ei tänä vuonna ole mahdollista järjestää, mutta pääjuhlan polkaisee käyntiin Samuelin Poloneesilla tällä kertaa Spelarit. Konsertissa nähdään myös Vuoden Nuori Pelimanni Josefiina Varis sekä upeita duo-kokoonpanoja kuten Wimme & Rinne ja Maria Kalaniemi & Marianne Maans. Perheen pienimpiäkään ei ole unohdettu, vaan lastenmusiikista vastaa Pentti Rasinkangas ja Jarmo Romppanen.
Liput striimiin 10,00€. Konsertti katsottavissa ja liput ostettavissa 19.3.2021 klo 15 saakkaosta. Liput täältä

Maria Kalaniemi & Marianne Maans

Maria Kalaniemi ja Marianne Maans tapasivat Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla vuonna 1987 ja ystävyys jatkui Ramunders Döttrar -yhtyeessä (myöhemmin Ramunder), joka vei muusikoita konsertoimaan festivaaleille Suomessa ja ulkomailla. Suomenruotsalainen kansanmusiikki on edelleen muusikoiden inspiraation lähde. Nyt yli kolmenkymmenen vuoden ystävyys sekä elämänkokemus heijastuvat musiikkiin ja kuuluvat yhteissoitossa.
”Tärkeintä musiikissamme ovat erilaiset tunnetilat, jotka kappaleet tuovat esiin. Armotonta svengiä, iloa ja leikkimielisyyttä sekä ‘oksat pois’-menoa ja herkkää tunteellisuutta. Laululla on tärkeä ja luonnollinen merkitys musiikissamme. Laulussa meitä kiinnostaa niin vanhan viihdemusiikin helmet kuin perinteinen kansanlaulurepertuaari. Niissä kaikissa on tarinoita, jotka kertovat tunteista ja erilaisista kohtaamisista.”

Maria Kalaniemi on kansainvälisesti tunnettu harmonikkataiteilija, jonka musiikki on saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Kalaniemi on tehnyt mittavan työn koti- ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista. Marianne Maans on kansanmuusikko, jonka juuret ovat pohjalaisessa viuluperinteessä. Hänellä on laaja tuntemus perinteisestä kansanmusiikista, ja hän toimii monipuolisesti alalla pedagogina, muusikkona ja erilaisten projektien parissa.

Pentti Rasinkangas ja Jarmo Romppanen

Duo esittää Pentti Rasinkankaan lastenlauluja vuosien varrelta kansanmusiikki- ja juurimusiikkimausteilla.

Pentti Rasinkangas on tehnyt yli 30 vuotta ammatikseen lastenmusiikkia, tai oikeastaan koko perheen musiikkia, sillä sävellykset, sanoitukset, sovitukset ja esittäminen pyritään tekemään monitasoisiksi, niistä pitäisi löytyä jotain kaiken ikäisille. Pentti Rasinkankaan laulut ovat etupäässä hauskoja, mutta sisältävät myös vakavampaa asiaa. Hänellä on yli 200 lastenkonserttia vuodessa.

Pentti Rasinkankaan laulut ovat saaneet tunnustuksia ja palkintoja, mm lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Niitä esitetään päiväkodeissa ja kouluissa; laulujahan on vuosien varrella julkaistu monissa laulukirjoissa. Tunnetuimpia kappaleita ovat ”Meidän uusi vauva”, ”Markan possu”, ”Mennään hiljaa” ja ”Mamma Miau” ja Eno, älä höpötä” Pentti Rasinkangas on ollut merkittävässä roolissa 24 eri levyllä, joissa on piirtoja rytmimusiikista maailman eri kolkilta, tuulahduksia kansanmusiikista, etnomusiikista, ailahdus jatsia; on sekä kauneutta että svengiä – se on siis pupulaarimusiikkia.

Jarmo Romppanen on freelance-muusikko ja valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 2002. Hän toimii laaja-alaisesti kansanmusiikin alueella niin esiintyvänä taiteilijana, sanoittajana, säveltäjänä ja sovittajana, äänitteiden tuottajana ja äänittäjänä.
Pentti Rasinkangas, laulu ja kitara
Jarmo Romppanen, mandoliini ja laulu

Wimme & Rinne

Ikiaikainen joiku ja modernit äänimaailmat kohtaavat luoden universaalia, ajassa kiinni olevaa musiikkia.
Saari ja Rinne ovat tehneet musiikkia yhdessä yli neljännesvuosisadan ajan ja kiertäneet esittämässä sitä eri mantereilla. Ystävysten nykyinen kokoonpano on duo, Wimme & Rinne, jossa molempien persoonien taustat ja kokemus yhdistyvät. Tuloksena on herkkää ja voimakasta musiikkia, joka on läsnä tässä ja nyt.

Wimme Saari, joiku
Tapani Rinne , bassoklarinetti ja elektroniikka
Aleksi Myllykoski, äänisuunnittelu

Spelarit

Kansanmusiikkiyhtye Spelarit Uudeltamaalta soittaa omaan perinnettä kunnioittavaan ja svengaavaan tyyliinsä suomalaista ja suomenruotsalaista traditionaalista kansanmusiikkia. Soittimistoon kuuluu harmooni, basso, viulu, alttoviulu, nyckelharpa ja ruotsalainen säkkipilli. Samuelin Poloneesiin Spelarit tulevat viuluryhmällä: Patrik Weckman, Pauliina Pajala, Juhani Kaivosoja, Sari Marttiini ja Topi Salonen.

Josefiina Varis on Vuoden nuori pelimanni 2021

Kankaanpäästä kotoisin oleva Vuoden Nuori Pelimanni 2021 Josefiina Variksen pääsoittimet ovat urut ja piano. Hän aloitti myös viulun soiton 2007. Vuonna 2017 Anna-Mari Yrjänä perusti aikuisten pelimannien ryhmän Amyrit, jossa Josefiina on soittanut viulua.  Itsekseen hän on alkanut soittamaan kolmirivistä haitaria ja harjoittaa myös laulua kuoronjohdonopintojen ohella. Nykyisin hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkiosastolla.

15-vuoden ajan Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Koirasen perhe ovat jakaneet vuorovuosina 24-vuotiaana kuolleen Juho-Koirasen muistorahastosta apurahaa alle 24-vuotiaille kansanmusiikin harrastajille.