SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Harmoonit soikoon! Nummelan harmoonitehtaan tarina -näyttely

Ajankohtaista

Vihdin museon kesänäyttely kertoo Nummelassa toimineen harmoonitehtaan toiminnan, sen rakennuksen sekä työntekijöiden tarinan varhaisvaiheista nykytilanteeseen.

Vuonna 1923 kolme osakasta, J. E. Hedén, Edvard Helle ja Urho Karhumäki, perustivat Hedén & Kumpp. Oy -harmoonitehtaan Koivula-nimiseen kiinteistöön Nummelassa.

Harmoonitehdas oli parhaimmillaan 1920–30-luvulla merkittävä työllistäjä ja Nummelan maailmankartalle viejä. Koulut tilasivat harmooneja ja palkintoja sateli vuoden 1930 Antwerpenin maailmannäyttelyä myöten. Lopulta 1960-luvun lopulla toiminta hiipui ja nykyään tehdasrakennus on kuihtuva muistomerkki Nummelan pienteollisuuden kulta-ajoista.

Harmoonitehtaan rapistuvan julkisivun takaa paljastuu kiehtovia tarinoita, joihin liittyvät niin Niffen puoti, Cello ja Vox humana kuin absoluuttinen sävelkorva – puhumattakaan v. 1930 maailmannäyttelyn ykkössijasta.

Näyttely nostaa hattua harmoonitehtaan taitaville käsityöläisille, messuja ulkomaita myöten kiertäneille myyjille ja markkinoijille sekä koko Suomi työkenttänään ahertaneille virittäjille.

Tule tutustumaan tarinoihin, tutkimaan, millainen harmooni on sisältä sekä kokeilemaan taitojasi soittajana. Sulo- ja särösoinnut sallittuja!

Harmoonit soikoon, tervetuloa!

Näyttely on avoinna 2.10. asti Niuhalan vanhalla kansakoululla
Ti-pe klo 12–16 ja su klo 12–15

Avoinna myös:
La 20.8. klo 10–16, jolloin on Wuosisatamarkkinat ja vapaa pääsy kaikkiin museon näyttelyihin

Pääsymaksu 3 €, alle 18-v maksutta

Vihdin museo, Niuhalan vanha kansakoulu
Kirkkoniementie 4
p. 09 4258 3185
museo(at)vihti.fi
www.vihti.fi/museo