SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Samuelin Poloneesi 2023, graafinen suunnittelu Sauli Heikkilä, nuoren parin kuva: Timo Hukkanen.

Samuelin Poloneesi 51 vuotta

Samuelin Poloneesi järjestetään Helsingissä 15.-17.3.2024. Tervetuloa mukaan!

Samuelin Poloneesi on Suomen Kansanmusiikkiliiton vuoden suurin tapahtuma, joka kiertää ympäri Suomea ja esittelee vuosittain kansanmusiikin parhaimmistoa ja kokoaa useat sadat pelimannit yhteen. Konserttien tarjonta on kiinnostavaa, tuoretta ja tasokasta. Esille pääsee koko kansanmusiikin nykyinen kirjo niin rajoja rikkovat nuorten yhtyeet kuin perinteistä linjaa edustavat pelimanniyhtyeet ja yksittäiset mestarit. Tärkeä osa Samuelin Poloneesin pääjuhlaa on pelimannien yhteissoitto, jossa juhlan nimikkosävelmän lisäksi esitetään usean sadan pelimannin voimalla vuoden yhteissoittokappaleita, joissa teemana on järjestävän maakunnan kansanmusiikki.

Helsingissä Samuelin Poloneesi järjestetään yhdessä Uudenmaan Kansanmusiikkiyhdistyksen kanssa.

Ilmoita TÄSTÄ pelimanniyhtyeesi tai kansantanssiryhmäsi mukaan esiintymään Samuelin Poloneesiin 2024. Lomake on avoinna 30.11.2023 klo 21 asti.

Tarkemmat tiedot päivittyvät näille sivuille syksyn aikana.

Lisätietoja:
tuottaja@kansanmusiikkiliitto.fi
+358 44 738 1933

Samuelin Poloneesi 2023

Samuelin Poloneesi 50 vuotta 17.-19.3.2023 Turussa

17.3.2023 Perjantai

klo 17-19 Pelimannien matkassa:
Maija Karhinen-Ilo, Markus Rantanen, Duo Anna Pudas & Patrik Weckman, Duo Maans Puurtinen, Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag, Turku Folks! -orkesteri.
Turun linnan soiva kiertävä konsertti. Liput 20,50 € Lippu.fi

klo 17-19 Kansanmusiikkia ja -tanssia ympäri Turkua
Hansatori: Fyyrkantti ja Musta Kauris
Thaliatori: Kietoutumo, Figelit
Pääkirjaston musiikkiosaston Stage: Ämmät äänessä, Port Arthur Bluegrass Band, Nytky

Ilta Kårenilla
Pelimanniparaati I Juhlasalissa klo 19-21: Päivi Järvinen, Ilmari Hunsa, Liisa ja Maija, Figelit, Nilsbyn pelimannit, Konepajanpuisto-orkesteri, Ånsemble, Spelarit, Port Arthur Bluegrass Band, Kootut Teokset, Nytky
Klubi (äänentoistollinen) klo 21-00.45: Luunappi, Wasel & The Weasels, Konepajanpuisto-orkesteri, Helsingin pelimannit, Port Arthur Bluegrass Band
Argentiina-sali: klo 21-22 Orivesi All Stars ja Turku Folks! -orkesteri – kaikille avoimet harjoitukset
klo 22- Ämmät äänessä, Pohjola Project, Weckmanin mysteeriarkisto, Spelarit, Kesäpelimannit
Ravintola: Figelit, Nytky, Dromos, Tulikoira, Wasel & The Weasels, vapaata jamisoittoa
-vapaata jamisoittoa koko illan Kårenin muissa tiloissa.
Liput Kårenille: päivälippu á 10 euroa ja kahden päivän ranneke 15 euroa Kårenin ovelta

18.3.2023 Lauantai

klo 9.30-11 Tanssiaskeleet tutuiksi -workshop Kårenin Argentiina-salissa, ohjaajina Lennu Yläneva ja Ilmari Hunsa. Workshop yhteistyössä Kansalaisfoorumin kanssa. Kårenin päivälipulla 10 € tai kahden päivän ranneke 15 €

klo 10-13 Kansanmusiikkia ja -tanssia ympäri Turkua
Forum-kortteli:
klo 10-11 Orivesi all Stars ja Turku Folks! -orkesteri yhteiskonsertissa – luvassa myös pieni leikkimielinen ”kaksintaistelu”
klo 11- Käpylän pelimannit, Espoon pelimannit – Esbo spelmanslag, Naantalin pelimannit
klo 16-17 Kaustisen pelimannit ja Hääkuoro

Thaliatori:
klo 10- Suomen Sahansoittajat, Moonshine, Inehmo, Aspö spelmän, Savon pelimannit

Turun pääkirjasto Saaga:
klo 11-12 Perhekonsertti: Maestro & Fiktio

Musiikkiosaston Stage:
klo 12-13 ÄIMÄ – 50-vuotisjuhlakonsertti
klo 13.15- Marin Skraidu Smuidut – vuoden nuori pelimanni, Spelarit, Konepajanpuisto-orkesteri, Kootut Teokset

Konserttitalo:
klo 13-14 Kaikille avoin yhteissoittoworkshop  OAS-tyyliin Turun Konserttitalon aulassa, ohjaajana Laura Kuisma. Workshop yhteistyössä Kansalaisfoorumin kanssa. Vapaa pääsy

klo 14-15 Joki – Ån, Turun Konserttitalo. Liput 10/15 €,  Lippu.fi
-yläaula klo 13-13.45: Kietoutumo, klo 15-15.30 Veera

klo 19 Värttinä, Tango-orkesteri Unto, Turun Konserttitalo. Liput 10,50/18 € Lippu.fi    
-ala-aula klo 18.15-18.45 Anitan viulut, n. klo 19.45-20.15 Villit pillit
-yläaula: klo 18.15-18.45 Teijo ja Anneli Aho, n. klo 19.45-20.15 Kaustisen Hääkuoro

Ilta Kårenilla
Liput Kårenille: päivälippu á 10 euroa ja kahden päivän ranneke 15 euroa Kårenin ovelta

klo 16-17 Balladitanssilauluworkshop Argentiina-salissa, ohjaajana Maija Karhinen-Ilo. Workshop yhteistyössä Kansalaisfoorumin kanssa.

klo 16-18 Pelimanniparaati II Kårenin Juhlasalissa: ÄIMÄ, Mottine, Teijo Aho, Veera, Anitan viulut, Suomen Sahansoittajat, Hallavalia, Savon pelimannit, Ämmät äänessä, Moonshine, Kirsi ja Erkki-Jussi, Rykäys, Vantaan pelimannit

Klubi (äänentoistollinen) klo 21.15-00.45: Hallavalia, Kaustisen pelimannit, Bergmans spelmanslag, Kesäpelimannit, Ånsemble

Argentiina-sali:
klo 17.30-18.15 Käpylän pelimannit
klo 21- Anneli Valta-Lisitsin, Ilmari Hunsa, Helsingin pelimannit, Rykäys, Luunappi, Pohjola Project, Moonshine

Ravintola:
klo 16.45- Vantaan pelimannit, Kootut Teokset
klo 21- Kortesjärven pelimannit, Teijo ja Anneli Aho, Aspö spelmän, Weckmanin mysteeriarkisto
-vapaata jamisoittoa koko illan Kårenin muissa tiloissa

Palvelutaloissa esiintymässä: Vantaan pelimannit, Marin Skraidu Smuidut, Sampan kansantanssiryhmä, Fyyrkantti, Ämmät äänessä, Villit pillit, Inehmo, Tulikoira, Bergmans spelmanslag, Kortesjärven pelimannit ja Naantalin pelimannit

19.3.2023 Sunnuntai

klo 10 Tanssiva Kansanlaulukirkko, Turun Tuomiokirkko

klo 13 Samuelin Poloneesi 50 vuotta Pääjuhla:  
Maria Kalaniemi & Timo Alakotila, Kimmo Pohjonen, Markus Rantanen, Vuoden kansantanssiyhtye PRO, Vuoden nuori pelimanni Marin Skraidu Smuidut, Aspön spelmän mestaripelimanni Tore Johanssonin johdolla sekä Kaustisen pelimannit ja Hääkuoro, pelimannien suuri yhteissoitto. Turun Konserttitalo. Liput 10,50/18 Lippu.fii
-ala-aula klo 12.15-12.45 Savon pelimannit, n. klo 13.45-14.15 Kootut Teokset
-yläaula: klo 12.15-12.45 Inehmo, n. klo 13.45-14.15 Hallavalia 

Pelimanni-info ja Kansanmusiikkiliiton putiikki sijaitsevat perjantaina ja lauantaina Kårenilla, sunnuntaina Konserttitalolla.

Tarkempi pelimanniohjelma löytyy täältä!

Turun linna: Linnankatu 80, Turku
Kåren: Hämeenkatu 22, Turku
Konserttitalo: Aninkaistenkatu 9, Turku
Pääkirjasto Saaga: Linnankatu 2, Turku
Hansakortteli: Yliopistonkatu 20, Turku
Forumkortteli: Linnankatu 11, Turku

Lisätietoja:
tuottaja@kansanmusiikkiliitto.fi
+358 44 738 1933

  https://kansalaisfoorumi.fi/wp-content/uploads/2019/06/kansalaisfoorumi_logo_cmyk_web.png

Värttinä

Tango-orkesteri Unto

ESIINTYJÄT

Samuelin Poloneesi 2023 alkaa perjantaina 17.3.2023 upealla konsertilla Turun linnassa:

Pelimannien matkassa halki vuosisatojen

Tässä konsertissa pääset mielenkiintoiselle ja monipuoliselle musiikilliselle aikamatkalle halki vuosisatojen. Pääset tutustumaan soittimiin, joita et näe ja kuule joka päivä. Saat kiertää Turun linnan juhlakerroksen eri tiloissa päätyen lopulta kirkkosaliin. Ensimmäisellä tunnilla koet kaksi erilaista pienkokoonpanojen konserttia ja ilta päättyy upeaan kirkkokonserttiin, jossa esiintyy kaksi isompaa kokoonpanoa.

Erityisesti koko perheelle suunnattu konsertti järjestetään pääkirjasto Saagassa lauantaina 18.3.2023 klo 11. Konsertissa esiintyvät Maestro Markus ja Fiktio Fakta ja siinä kerrotaan huumorin eri keinoin tosiasiatietoa sekä esitellään aiheeseen liittyviä harvinaisempia soittimia taidokkaan soiton kautta. Esityksen aiheena on keskiaika, ja erityisesti Suomen ja Turun seudun keskiaikainen historia. Klovnerian ja nukketeatterin lisäksi esitykseen kuuluu pilkahdus taikuutta ja osallistavaa hovitanssia.

Lauantain 18.3.2023 iltakonsertissa Konserttitalossa klo 19 esiintyvät Tango-orkesteri Unto sekä 30-vuotisjuhlaansa viettävä Värttinä.

Tango-orkesteri Unton säveltäjänimiä konsertissa ovat mm. suomalaisen populaarimusiikin suurmiehet Toivo Kärki, Unto Mononen ja Erik Lindström, teatterimusiikin saralta tunnetut Anna-Mari Kähärä ja Jussi Tuurna sekä Tango-orkesteri Unton omat säveltäjät, nykykansanmusiikin kärkinimet Timo Alakotila ja Johanna Juhola. Uusia tangoja on sävelletty mm. Eppu Nuotion, Marja-Liisa Vartion ja Matti Rossin runoihin.

Värttinä on vuonna 1983 Pohjois-Karjalassa, Rääkkylässä perustettu Suomen tunnetuin kansanmusiikkiyhtye. Yhtyeen perustivat Sari ja Mari Kaasinen yhdessä äitinsä Pirkko Kaasisen kanssa. Värttinän musiikin juuret ovat karjalaisessa ja laajemmin suomalais-ugrilaisessa perinteessä, Kalevalassa ja Kantelettaressa. Yhtyeen soundi syntyy vahvan ja energisen moniäänisen laulutavan ympärille, johon oman lisänsä tuovat kanteleen ja muiden kansansoitinten lisäksi modernimmat soittimet ja ripaus rokkia. Värttinän live-esiintymiset ovat tunteikkaita pyörremyrskyjä – juurihoitoa, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Sunnuntain 19.3.2023 ohjelma alkaa tanssivalla Kansanlaulukirkolla Turun Tuomiokirkossa klo 10. Tilaisuus on jumalanpalvelus, jossa virret on korvattu tutuilla kansansävelmillä. Uudet hengelliset sanat säveliin on tehnyt virsirunoilija Anna-Mari Kaskinen. Poloneesin kansanlaulukirkossa laulut kuullaan pelimannien säestäminä.

Koko 50. Samuelin Poloneesi -tapahtuma huipentuu sunnuntaina klo 13 alkavaan pääjuhlaan, joka aloitetaan pelimannien suurella yhteissoitolla. Juhlassa esiintymässä nähdään upea duo Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila, harmonikkavirtuoosi Kimmo Pohjonen, monien kielisoitinten taituri Markus Rantanen, Vuoden kansantanssiyhtye PRO, Vuoden nuori pelimanni Marin Skraidu Smuidut, Aspö spelmän mestaripelimanni Tore Johanssonin johdolla sekä suuri Pelimanniryhmä ja Hääkuoro Kaustiselta.

Pelimanneille on järjestetty runsaasti esiintymistilaisuuksia koko viikonlopun ajan. Pelimannit ja tanssijat jalkautuvat kaupungille muun muassa kauppakeskuksiin ja palvelutaloihin. Näin he tuovat kansanmusiikin ja -tanssin iloista sanomaa ympäri Turkua. Ravintola Kårenissa ja sen juhlatiloissa järjestetään sekä perjantaina että lauantaina Pelimanniparaati, jossa kuullaan monipuolisia esiintyjiä ympäri maata. Konsertin jälkeen iltaisin järjestetään pelimannijameja joka puolella taloa.

 

SAMUELIN POLONEESIN HISTORIA

Samuelin Poloneesi, sävelmä vanhimmasta suomalaisesta kansanmusiikkia sisältävästä nuottikirjasta vuodelta 1809, on antanut nimensä valtakunnalliselle kansanmusiikkitapahtumalle, jota on vietetty vuodesta 1972 lähtien.

Kymmenen ensimmäistä vuotta Poloneesia soitettiin Helsingissä Finlandia-talossa. Vuonna 1982 alkoi Poloneesin vaellus maakuntiin, palaten kuitenkin joka viides tai kolmas vuosi Helsinkiin. Samuelin Poloneesia on tähän mennessä järjestetty seuraavilla paikkakunnilla: Lahti (1982), Oulu (1983), Lappeenranta (1984), Tampere (1985), Helsinki (1986), Kuopio (1987), Jyväskylä (1988), Turku (1989), Seinäjoki (1990), Helsinki (1991), Iisalmi (1992), Kuusankoski (1993), Pori (1994), Tampere (1995), Helsinki (1996), Oulu (1997) ja Helsinki (1998), Jyväskylä (1999), Helsinki (2000), Seinäjoki (2001), Helsinki (2002), Kuopio (2003), Salo (2004), Helsinki (2005), Joensuu (2006), Rovaniemi (2007), Pori (2008), Helsinki (2009), Kaustinen (2010), Savonlinna (2011), Helsinki (2012), Hamina (2013), Rauma (2014), Helsinki (2015), Kokkola (2016), Kuopio (2017), Helsinki (2018), Oulu (2019). Tampere (2020 livestriimattuna ostatapahtumana osana SottisiMoves-tapahtumaa), Helsinki (2021 livestriimattuna), vuoden 2022 Samuelin Poloneesi 50 vuotta juhlatapahtuma Turussa siirrettiin vuodelle 2023 koronan vuoksi.

Samuelin Poloneesi, sävelmä vanhimmasta suomalaisesta kansanmusiikkia sisältävästä nuottikirjasta vuodelta 1809, on antanut nimensä valtakunnalliselle kansanmusiikkitapahtumalle, jota on vietetty vuodesta 1972 lähtien.

Kymmenen ensimmäistä vuotta Poloneesia soitettiin Helsingissä Finlandia-talossa. Vuonna 1982 alkoi Poloneesin vaellus maakuntiin, palaten kuitenkin joka viides tai kolmas vuosi Helsinkiin. Samuelin Poloneesia on tähän mennessä järjestetty seuraavilla paikkakunnilla: Lahti (1982), Oulu (1983), Lappeenranta (1984), Tampere (1985), Helsinki (1986), Kuopio (1987), Jyväskylä (1988), Turku (1989), Seinäjoki (1990), Helsinki (1991), Iisalmi (1992), Kuusankoski (1993), Pori (1994), Tampere (1995), Helsinki (1996), Oulu (1997) ja Helsinki (1998), Jyväskylä (1999), Helsinki (2000), Seinäjoki (2001), Helsinki (2002), Kuopio (2003), Salo (2004), Helsinki (2005), Joensuu (2006), Rovaniemi (2007), Pori (2008), Helsinki (2009), Kaustinen (2010), Savonlinna (2011), Helsinki (2012), Hamina (2013), Rauma (2014), Helsinki (2015), Kokkola (2016), Kuopio (2017), Helsinki (2018), Oulu (2019). Tampere (2020 livestriimattuna ostatapahtumana osana SottisiMoves-tapahtumaa), Helsinki (2021 livestriimattuna), vuoden 2022 Samuelin Poloneesi 50 vuotta juhlatapahtuma Turussa siirrettiin vuodelle 2023 koronan vuoksi.