SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Pilpatus-päiväsoitot Ison Omean kirjastossa ja livestriiminä 26.9.2020

Ajankohtaista

JuuriJuhla-RotFest: Pilpatus-päiväsoitot 26.9.2020 klo 13 soitetaan Ison Omenan kirjastossa Espoossa.
Esiintymässä ovat Vantaan pelimannit, Patrik Weckman, Jussi Tarkkanen Combo ja Teho.
Konsertti lähtetetään myös livestriiminä JuuriJuhla-RotFestin Facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/JuuriJuhlaRotFest/live/

Vantaan pelimannit toimii sekä Vantaan aikuisopiston opintoryhmänä että esiintyvänä yhtyeenä. Pelimannit esiintyvät Vantaan kaupungin, erilaisten yhteisöjen ja yksityisten järjestämissä tilaisuuksissa. Vantaan pelimannit on myös järjestäjänä mukana useissa kaupungin kulttuuritapahtumissa. Lisäksi järjestetään pelimannikursseja. Tavoitteena on pitää yllä sekä tehdä tunnetuksi suomalaista ja uusmaalaista pelimanniperinnettä.
Vantaan pelimanneissa on noin 20 soittajaa. Soitinvalikoimassa on mm. viuluja, hanureita, mandoliineja, kitaroita, klarinetti, harmoni ja basso. Käytössä ovat olleet myös nokkahuilu, huuliharppu ja vetopasuuna.
Ohjelmisto on perinteistä pelimannimusiikkia, laulelmia ja vanhaa tanssimusiikkia.

Patrik Weckman esiintyy soolona. Tässä konsertissa hän soittaa viululla pelimannimusiikkia eri puolelta Suomea ja Ruotsista Taalainmaalta. Painopisteenä on vanhempi pelimanniperinne.

Jussi Tarkkanen Combo
Yhtyeessä soittavat Timo Alakotila (keyboard), Maria Kalaniemi (harmonikka), Jussi Tarkkanen (viulu) sekä Jonna Lankinen (viulu), joka on nyt ensimmäistä kertaa yhtyeen keikalla mukana, tuuraamassa Sofia Tarkkasta.
Soittajat ovat tuttuja monista muista yhtyeistään, Timo Alakotila ja Maria Kalaniemi lienevät kaikille varsin tuttuja. Jonna Lankinen soittaa Polenta-yhtyeessä, joka voitti Konsta Jylhä -kilpailun viime vuonna. Jussi Tarkkanen on puolestaan tuttu Leikarit ja Kesäpelimannit-yhtyeistä.
Yhtye on kolmisen vuotta vanha, ja soittaa Jussi Tarkkasen sävelmiä perinteisen kansanmusiikin tyylillä. Yhtye on julkaissut levyn vuonna 2018.

Teho. On yhtä aikaa rajoja rikkova ja perinnetietoinen yhtye. Hannu Saha kuvailee Konsta Jylhä -kilpailun puheessaan voittajayhtyeelle: ”Teho.n muusikot tuntevat perinteen läpikotaisin. Raudanlujina, monipuolisina ammattilaisina he tekevät sillä mitä lystäävät ja pystyvät viemään musiikkia äärilaidasta toiseen.”
Teho.n musiikissa yhdistellään saumattomasti suomalaista pelimanniviulismia, norjalaista hallingia, ruotsalaista polskaa, bepopia, western swingiä ja uutta, itsesävellettyä kansanmusiikkia ryyditettynä ankaralla svengillä. Teho.n molemmat jäsenet ovat kansanmusiikkikentän kärkinimiä ja genrerajoja kaihtamattomia freelancereita . Heillä on vuosien yhteissoittokokemus mm. Frigg-yhtyeen riveistä, molemmat opettavat sivutoimisesti Sibelius-Akatemiassa ja kummallakin on luotsattavanaan myös oma yhtye.
”Herkemmistä tunnelmoinneista hyperaktiiviseen Sahanperän sottiisin versiointiin Teho. jättää kuulijansa suu auki ihmettelemään kuinka kahdesta miehestä voi lähteä noin massiivisen kuuloinen kokonaisuus.”
– Antti-J Janka-Murros, Kansanmusiikki-lehti