SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Ilme: Sauli Heikkilä, nuorenparin kuvaaja: Timo Hukkanen

Samuelin Poloneesi
50 vuotta - 50 år
turussa 11.-13.3.2022

Samuelin Poloneesi viettää 50-vuotisjuhlaansa Turussa 11.-13. maaliskuuta 2022.

Samuelin Poloneesin toteuttaa Suomen Kansanmusiikkiliitto yhteistyössä Varsinais-Suomen Kansanmusiikkiyhdistyksen, kansanmusiikkiverkosto Lirarnan sekä Turun kaupungin kanssa.

Samuels Polonäs firar 50-årsjubileum i Åbo 11-13 mars 2022.

Samuels Polonäs framförs av Finlands Folkmusikförbund i samarbete med Varsinais-Suomen Kansanmusiikkiyhdistys ry, folkmusiknätverket Lirarna och Åbo stad.

Perjantai | Fregag 11.3.

klo 19-20 Joki  – Ån, Turun konserttitalo | Åbo konserthus
Liput 15 e / 10 e.
Biljetter 15 e / 10 e. 
Samuelin Poloneesin avajaiskonsertissa Turun konserttitalossa nähdään suurtanssiteos Joki – Ån.
Samuels Polonäs inleds med stort dansuppträdande Joki – Ån.
 
”Joki – Ån” kertoo kahden ystävyksen, Johannan ja Kirstin, tarinan. Satojen tanssijoiden, laulajien ja muusikoiden voimin kerrotussa suurteoksessa etenevät rinnakkain tyttöjen elämänvaiheet, vuodenkierto sekä varsinaissuomalaisen kansanmusiikin ja -tanssin vaiheet 1800-luvulta tähän päivään.
“Joki – Ån” berättar historien om två vänner, Johanna och Kirsti. Flickornas liv, årets gång och sydvästra Finlands folkmusik och -dans från 1800-talet till nutid sammanflätas när hundratals dansare, musiker och sångare tar över scenen.
*******
Koreografia ja käsikirjoitus | Koreografi och manus: Mirkku Weckström
Musiikin koonti ja sovitus | Musikarrangemang: Marjaana Puurtinen
Pukusuunnittelu | Dräktdesign: Laura Hannula
*******
Yhteistyössä | I samarbete:
Folkdanslaget Otakt rf
Folklore Turku ry / Sampan kansantanssiryhmä
Fyyrkantti ry
Tarvasjoen nuorisoseura ry / Krämpät
Turku Folks! -orkesteri | Åbo Folks! Orkester
Turun Kansantanssin Ystävät ry
Turun karjalaiset ry / Kruuga
Turun Kiikurit ry
&
Turun kaupunki | Åbo stad
Suomen Kansanmusiikkiliitto
Varsinais-Suomen kansanmusiikkiyhdistys ry
 
Maestro & Fiktio
Tango-orkesteri Unto
Värttinä

Lauantai | Lördag 12.3.

klo 10-12 Kansanmusiikkia kansalle! |
Folkmusik till folket!

Pelimannit ja tanssijat jalkautuvat kaupungille muun muassa kauppakeskuksiin ja museoihin ja tuovat kansanmusiikin ja -tanssin iloista sanomaa ympäri Turkua.
Spelman- och dansföreställningar i olika del av Åbo.

klo 11.30-12  Lastenkonsertti: Maestro & Fiktio |
Barnkonsert: Maestro & Fiktio

Saaga, Turun pääkirjasto. | Saga, Huvudbiblioteket.
Vapaa pääsy. | Fri entré

Kansanmusikin maisteri Markus Rantanen ja kirjailija Marko Laihinen ovat vuonna 2014 kehittäneet omintakeiset lasten musiikkiteatterihahmot Maestro Markus ja Fiktio Fakta. Konseptiin kuuluu, että esityksissä kerrotaan huumorin eri keinoin tosiasiatietoa sekä esitellään aiheeseen
liittyviä harvinaisempia soittimia taidokkaan soiton kautta. Alusta asti käsikirjoituksissa on huomioitu lapset sekä aikuiset.

Esityksen aiheena on keskiaika, ja erityisesti Suomen ja Turun seudun keskiaikainen historia. Tarina kulkee ristiretkistä aina
Turun linnan turnajaisiin asti. Soittimista mukana ovat mm. vielle, pikkukitara, säkkipilli, shawn sekä harppu. Klovnerian ja nukketeatterin lisäksi esitykseen kuuluu pilkahdus taikuutta ja osallistavaa hovitanssia.

Markus Rantanen och Marko Laihinens unika barnmusikteaterfigurer Maestro Markus och Fiktio Fakta uppträder vid barnkonserten i huvudbiblioteket. Föreställningen berättar faktisk information genom humor och introducerar ämnet tillhörande sällsynta instrument genom skickligt spel.

 

klo 12-15 Valtakunnallinen Pelimanniparaati | Spelmansparad

Turun konserttitalo | Åbo konserthus
Liput: 11,50 e/ 6,50 e + mahdolliset toimituskulut lippu.fi
Biljetter: 11,50 e / 6,50 e + eventuella leveransavgifter lippu.fi

 

klo 19-21 Värttinä: Oi Dai -juhlakiertue,  Tango-orkesteri Unto

Turun konserttitalo | Åbo konserthus
Liput: 18 e / 12 e + mahdolliset toimituskulut lippu.fi
Biljetter: 18 e / 12 e + eventuella leveransavgifter lippu.fi

Tango-orkesteri Unto

Modernin tangon tunteen paloa! Tango-orkesteri Unton virtuoosit nostavat suomitangon uusiin ulottuvuuksiin juhlakonsertissa, jossa soivat rinta rinnan rakastetut klassikot ja runoudesta innoituksensa saaneet uudet tangot. Luvassa on vahva ja vivahteikas kokonaisuus, jonka ytimessä on suomalaisen tangon runollisuus, kaipausta ja intohimoa unohtamatta. Tango-orkesteri Unton muusikkojen monipuoliset musiikilliset taustat, maailmanmusiikista jazziin ja teatterimusiikista tango nuevoon, kuuluvat yhtyeen soinnissa vaikutteiden rikkautena ja tulkinnan syvyytenä.

Konsertin säveltäjänimiä ovat mm. suomalaisen populaarimusiikin suurmiehet Toivo Kärki, Unto Mononen ja Erik Lindström, teatterimusiikin saralta tunnetut Anna-Mari Kähärä ja Jussi Tuurna sekä Tango-orkesteri Unton omat säveltäjät, nykykansanmusiikin kärkinimet Timo Alakotila ja Johanna Juhola. Uusia tangoja on sävelletty mm. Eppu Nuotion, Marja-Liisa Vartion ja Matti Rossin runoihin.

Suomalaisen tangon mestarin Unto Monosen mukaan nimetty Tango-orkesteri Unto perustettiin Suomalaisen musiikin edistämissäätiön (ESEK) aloitteesta viemään suomitangoa Lissabonin EXPO ’98 -maailmannäyttelyyn. Sittemminkin yhtye on edustanut suomalaista kulttuuria näkyvillä paikoilla, mm. City of London Festivalilla 2009, Kennedy Centerin Nordic Cool -festivaalilla 2013 ja Frankfurtin kirjamessuilla 2014. Vuosien varrella Tango-orkesteri Unto on konsertoinut saksankielisessä Euroopassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Yhtyeen kaikki kolme levyä on julkaissut brittiläinen ARC Music Productions.

Tango-orkesteri Unto:

Pirjo Aittomäki, laulu
Timo Alakotila, piano
Johanna Juhola, harmonikka
Mauno Järvelä, viulu
Hannu Rantanen, kontrabasso

Värttinä
Värttinän kultaa ja platinaa myynyt Oi Dai –hittilevy täytti 30 vuotta. Nyt on syytä juhlaan ja juhlakiertueeseen. Ilmassa on nostalgian havinaa ja supikkaiden supsutusta, sillä laulajariviin (Mari Kaasinen, Susan Aho ja Karoliina Kantelinen) liittyy nyt neljäntenä myös Värttinä-yhtyeen perustaja ja alkuperäisjäsen, muusikko Sari Kaasinen. Ja ne kukkamekot, ne on myös kaivettu naftaliinista.

Juhlavuoden kunniaksi suomen tunnetuin kansanmusiikkiyhtye päätti kokeilla, vieläkö Ukko Lumi irtoaisi yhtä nopealla tempolla tai miten sujuisi Marilaulu tai inkeriläinen röntyskälaulu Vot vot ja niin niin. Ja hyvinhän ne sujuvat, entistä ehompina ja päivitettyinä versioina. Sarin kaksirivinen haitarikin soi aivan kuin 90-luvulla.
 
Värttinä on vuonna 1983 Pohjois-Karjalassa, Rääkkylässä perustettu Suomen tunnetuin kansanmusiikkiyhtye. Yhtyeen perustivat Sari ja Mari Kaasinen yhdessä äitinsä Pirkko Kaasisen kanssa. Värttinän musiikin juuret ovat karjalaisessa ja laajemmin suomalais-ugrilaisessa perinteessä, Kalevalassa ja Kantelettaressa. Yhtyeen soundi syntyi vahvan ja energisen moniäänisen laulutavan ympärille, johon oman lisänsä toivat kanteleen ja muiden kansansoitinten lisäksi modernimmat soittimet ja ripaus rokkia. Värttinän live-esiintymiset ovat tunteikkaita pyörremyrskyjä – juurihoitoa, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Värttinän Oi Dai-levy julkaistiin kesän korvalla 1991. Levyn julkaisua ennakoi Marilaulu-single, josta tuli yhtyeen ensimmäinen radiohitti. Oi Dai-levystä tuli yhtyeen suuri läpimurto ja levy toi Värttinän suuren yleisön tietoisuuteen.

Nykyisin Värttinä keikkailee ympäri maailmaa ja iloitsee mahdollisuudesta päästä esittämään hittilevynsä materiaalia suomalaisissa konserttisaleissa ja klubeissa. Vuonna 2021 Värttinä sai ansaitusti paikkansa Musiikkimuseo Famen kunniagalleriassa ja oma tähti Tampereen Walk of Famessa loistaa kirkkaana.

Värttinä Oi Dai-kokoonapano:
Susan Aho, laulu ja harmonikka
Mari Kaasinen, laulu ja kantele
Karoliina Kantelinen, laulu, huilut ja kantele

Featuring Sari Kaasinen, laulu, kantele, kaksirivinen haitari

Mikko Hassinen, perkussiot
Matti Laitinen, kitara ja mandocello
Lassi Logren, viulu ja jouhikko

www.varttina.fi

Sunnuntai | Söndag 13.3.

klo 10 Kansanlaulukirkko, Turun tuomiokirkko | Folksångkyrka, Åbo domkyrka

Kansanlaulukirkko on jumalanpalvelus, jossa virret on korvattu tutuilla kansansävelmillä. Uudet hengelliset sanat säveliin on tehnyt virsirunoilija Anna-Mari Kaskinen. Poloneesin kansanlaulukirkossa laulut kuullaan pelimannien säestäminä.

I folksångskyrkan har psalmerna ersatts med bekanta folkmelodier. De nya andliga orden till tonerna har gjorts av psalmpoeten Anna-Mari Kaskinen. I Polonäs folksångskyrkan hörs sångerna ackompanjerade av spelmän.

 

klo 13-15  Samuelin Poloneesi 50 v: Pääjuhla | Samuelin Poloneesi 50 år: Huvudfest

Sunnuntaina Samuelin Poloneesi huipentuu pääjuhlaan, joka aloitetaan pelimannien yhteissoitolla. Juhlassa esiintymässä nähdään upea duo Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila, harmonikkavirtuoosi Kimmo Pohjonen, monien kielisoitinten taituri Markus Rantanen, Vuoden kansantanssiyhtye PRO, Vuoden nuori pelimanni sekä pelimanniryhmä Kaustiselta.

På söndag kulminerar Samuels Polonäs i ett huvudfirande som börjar med spelmännens samspel. I föreställningen medverkar den storslagna duo Maria Kalaniemi och Timo Alakotila,dragspelsvirtuosen Kimmo Pohjonen, mästare på många stråkinstrument Markus Rantanen, Årets Folkdansensemble PRO, Årets unga spelman och spelmansgruppen från Kaustinen.


MARIA KALANIEMI & TIMO ALAKOTILA
Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi ja pianisti, säveltäjä Timo Alakotila ovat uranuurtajia suomalaisen uuden kansanmusiikin kentällä. He ovat soittaneet erilaisissa kokoonpanoissa ja esiintyneet lukuisissa konserteissa ympäri maailman. Vuosien varrella Maria Kalaniemen ja Timo Alakotilan yhteistyö on ehtinyt muodostua erinomaiseksi, saumattomaksi, musiikilliseksi allianssiksi. Suomalaiset ja suomenruotsalaiset sävelmät; menuetit, polskat, polkat ja tangot soivat Marian ja Timon omina raikkaina sovituksina, kuten myös kaksikon omat sävellykset. Heidät palkittiin viimeisimmästä albumistaan Åkerö Etno-Emmalla 2013.
www.mariakalaniemi.com | www.timoalakotila.net

 
KIMMO POHJONEN
Kimmo Pohjonen on taiteenlajinsa uudistajana tunnettu harmonikkataiteilija ja säveltäjä. Pohjosen töissä yhdistyvät hänen kustomoidun, elektronista ja MIDI-ääntä tuottavan instrumenttinsa musiikki, erilaiset äänimaisemat ja vahva visuaalisuus. Hän on yksi niistä harvoista artisteista, joka on onnistunut luomaan sävellyksillään ja omaperäisillä projekteillaan oman genren. Pohjosen tapaa soittaa ja tuottaa uutta ääntä harmonikasta voidaan pitää maailmanlaajuisestikin hyvin poikkeuksellisena. Hänen esityksiään on kutsuttu vallankumouksellisiksi, ja hän on ihastuttanut yleisöä ja kriitikkoja musiikkinsa tinkimättömällä intensiteetillä ja omaperäisyydellä esiintyen säännöllisesti omilla projekteillaan merkittävillä maailmanmusiikin, jazzmusiikin, elektronisen ja taidemusiikin festivaaleilla ympäri maailmaa.
www.kimmopohjonen.com
 
MARKUS RANTANEN

Markus Rantanen (s. 1981) on erilaisiin kielisoittimiin erikoistunut kansanmusiikin maisteri. Hän on Suomen tunnetuimpia ukulelesoittajia ja maan ahkerimpia kouluttajia. Rantanen julkaisi vuonna 2020 ensimmäisen sooloalbuminsa ”Ukulele”, jossa tunnelmat liikkuvat lyyrisen hennoista tuokioista hyvinkin dynaamisiin osuuksiin. Sävellyksistä kuultaa mielenkiintoisella ja taidokkaalla tavalla kansainväliset vivahteet kansanmusiikista, klassisesta ja miksei rockmusiikistakin. Uusi albumi ”Ukulele 2” julkaistiin syksyllä 2021.  Rantanen on esiintynyt Suomen suurimpien ukulelefestivaalien lisäksi vuonna 2018 Etelä-Korean isoimmalla ukulelefestivaalilla. Samuelin Poloneesin pääjuhlan konsertissa Rantanen soittaa ukulelea ja galicialaista säkkipilliä.

PRO
PRO on Turun Kansantanssin Ystävät ry:n ryhmä, joka perustettiin alun perin vuonna 2000, kun Niina Susan Mäkinen (nykyisin Sassali) tuli Oulun kansantanssinopettajakoulutuksesta Turkuun harjoitteluun. Nimi PRO tuleekin sanasta projekti. Yli 20 vuotta onkin nyt edetty projektista seuraavaan, ja PRO on tullut tunnetuksi vahvasta perinteen osaamisesta mutta myös laaja-alaisesta eteenpäin katsomisesta ja kokeilevasta, ennakkoluulottomasta otteesta. PRO on valittu vuoden kansantanssiyhtyeeksi 2022, ja se kantaa titteliään ylpeydellä. PRO haluaa tuoda varsinaissuomalaista kansantanssia ja perinteisen paritanssin iloa uusille näyttämöille ja kaikelle kansalle.

Maria Kalaniemi & Timo Alakotila, kuvaaja Kimmo Tähtinen
Kimmo Pohjonen
Markus Rantanen
PRO