SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Samuelin Poloneesin Pääjuhla 19.3.2023

Ajankohtaista

Samuelin Poloneesin pääjuhla 19.3. Turussa on varsinainen läpileikkaus tämän hetken kansanmusiikin mielenkiintoisimmista esiintyjistä! Tule nauttimaan!
Koko 50. Samuelin Poloneesi -tapahtuma huipentuu sunnuntaina 19.3. klo 13 alkavaan pääjuhlaan, joka aloitetaan pelimannien suurella yhteissoitolla. Juhlassa esiintymässä nähdään upea duo Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila, harmonikkavirtuoosi Kimmo Pohjonen, monien kielisoitinten taituri Markus Rantanen, Vuoden kansantanssiyhtye PRO, Vuoden nuori pelimanni Marin Skraidu Smuidut, Aspön pelimannit mestaripelimanni Tore Johanssonin johdolla sekä suuri pelimanniryhmä ja Hääkuoro Kaustiselta.
Maria Kalaniemi & Timo Alakotila
Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi ja pianisti, säveltäjä Timo Alakotila ovat uranuurtajia suomalaisen uuden kansanmusiikin kentällä. He ovat soittaneet erilaisissa kokoonpanoissa ja esiintyneet lukuisissa konserteissa ympäri maailman. Vuosien varrella Maria Kalaniemen ja Timo Alakotilan yhteistyö on ehtinyt muodostua erinomaiseksi, saumattomaksi, musiikilliseksi allianssiksi. Suomalaiset ja suomenruotsalaiset sävelmät; menuetit, polskat, polkat ja tangot soivat Marian ja Timon omina raikkaina sovituksina, kuten myös kaksikon omat sävellykset. Heidät palkittiin viimeisimmästä albumistaan Åkerö Etno-Emmalla vuonna 2013.
Kalaniemi on tehnyt kolmen vuosikymmenen aikana mittavan uran koti- ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista. Hänen soittotyyliään on kuvattu osuvasti suomalaiseksi haitarifadoksi. Vuonna 2018 Kalaniemelle myönnettiin musiikin valtionpalkinto sekä Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsenyys.
Timo Alakotila on toiminut taiteellisena tuottajana, muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana yli kahdellasadalla levyllä. Alakotila on myös arvostettu opettaja ja kehittänyt metodin kansanmusiikki-improvisaatioon.
PRO
PRO on Turun Kansantanssin Ystävät ry:n ryhmä, joka perustettiin alun perin vuonna 2000, kun Niina Susan Mäkinen (nykyisin Sassali) tuli Oulun kansantanssinopettajakoulutuksesta Turkuun harjoitteluun. Nimi PRO tuleekin sanasta projekti. Yli 20 vuotta onkin nyt edetty projektista seuraavaan, ja PRO on tullut tunnetuksi vahvasta perinteen osaamisesta mutta myös laaja-alaisesta eteenpäin katsomisesta ja kokeilevasta, ennakkoluulottomasta otteesta. PRO on valittu vuoden kansantanssiyhtyeeksi 2022, ja se kantaa titteliään ylpeydellä. PRO haluaa tuoda varsinaissuomalaista kansantanssia ja perinteisen paritanssin iloa uusille näyttämöille ja kaikelle kansalle.
Markus Rantanen
Markus Rantanen (s. 1981) on erilaisiin kielisoittimiin erikoistunut kansanmusiikin maisteri. Hän on Suomen tunnetuimpia ukulelesoittajia ja maan ahkerimpia kouluttajia. Rantanen julkaisi vuonna 2020 ensimmäisen sooloalbuminsa ”Ukulele”, jossa tunnelmat liikkuvat lyyrisen hennoista tuokioista hyvinkin dynaamisiin osuuksiin. Sävellyksistä kuultaa mielenkiintoisella ja taidokkaalla tavalla kansainväliset vivahteet kansanmusiikista, klassisesta ja miksei rockmusiikistakin. Uusi albumi ”Ukulele 2” julkaistiin syksyllä 2021. Rantanen on esiintynyt Suomen suurimpien ukulelefestivaalien lisäksi vuonna 2018 Etelä-Korean isoimmalla ukulelefestivaalilla. Samuelin Poloneesin pääjuhlan konsertissa Rantanen soittaa ukulelea ja galicialaista säkkipilliä.
Kimmo Pohjonen Solo
Vuodesta 1996 lähtien monien folk-, rock-, tanssi-, teatteri- ja avantgarde-musiikkiprojektiensa jälkeen Kimmo Pohjonen on keskittynyt 5-rivisen harmonikan sooloprojektiinsa. Kimmo Pohjonen on taiteenlajinsa uudistajana tunnettu harmonikkataiteilija ja säveltäjä. Pohjosen töissä yhdistyvät hänen kustomoidun, elektronista ja MIDI-ääntä tuottavan instrumenttinsa musiikki, erilaiset äänimaisemat ja vahva visuaalisuus. Hän on yksi niistä harvoista artisteista, joka on onnistunut luomaan sävellyksillään ja omaperäisillä projekteillaan oman genren. Pohjosen tapaa soittaa ja tuottaa uutta ääntä harmonikasta voidaan pitää maailmanlaajuisestikin hyvin poikkeuksellisena. Hänen esityksiään on kutsuttu vallankumouksellisiksi, ja hän on ihastuttanut yleisöä ja kriitikkoja musiikkinsa tinkimättömällä intensiteetillä ja omaperäisyydellä esiintyen säännöllisesti omilla projekteillaan merkittävillä maailmanmusiikin, jazzmusiikin, elektronisen ja taidemusiikin festivaaleilla ympäri maailmaa
Marin Skraidu Smuidut
Vuoden 2023 nuori pelimanni on Marin Skraidu Smuidut, helsinkiläinen Pakilan musiikkiopistosta ponnistava nuorten kansanmusiikkibändi. Yhtye on ehtinyt käväistä Ruotsissa asti esiintymässä ja keikkaa on sen lisäksi tehty paljon kotimaassakin. Ainutlaatuisen tästä yhtyeestä tekee se, että soittajat eivät ole jämähtäneet vain omiin pääsoittimiinsa, vaan instrumentteja vaihdellaan matalalla kynnyksellä, sen mukaan mikä mihinkin sopii. Smuidut soittavat kaikenlaista kansanmusiikkia, vanhaa ja vähän modernimpaakin. Biisien rakenteista ja nasevista stemmoista vastaavat Smuidut itse sekä yhtyeen ”äiti” Leena Joutsenlahti. Yhtye on saanut myös opetusta Kansanmusiikkiliiton KAMU-leirillä vuodesta 2019 lähtien ja itse bändi on ollut koossa vuodesta 2016.
Aspö spelmän
Aspö on pieni musiikillinen saari Saaristomerellä Korppoossa, Paraisilla. Saarella on harrastettu musiikkia kauan. Erityisen tästä pienestä saaresta tekee se, että sieltä on nimetty jo kaksi mestaripelimannia, Erik Jansson eli Aspö Erik vuonna 1974 ja Tore Johansson vuonna 2022. Nykyäänkin soittoharrastus kulkee siellä sukupolvelta toiselle. Aspön pelimannien ytimen muodostavat Johanssonin perheen, Tore, Markus ja Johan. Aspö Spelmän järjestää vuosittain Aspön musiikkipäivän heinäkuussa. Saarella soi kansanmusiikki usein myös muinakin päivinä Aspön vierassatamassa yöpyvien veneilijöiden iloksi.
Kaustisen Hääkuoro
Kaustisen Hääkuoro on ainutlaatuinen pelimannikuoro, joka juhlii nyt 60-vuotisjuhlavuottaan. Hääkuoron on perustanut vuonna 1963 kanttori Aaro Kentala. Kentala loi aikoinaan kuoron perusohjelmiston sekä linjan sovittaen ja sanoittaen runsaasti sekä omaa että muiden kaustislaisten säveltäjien materiaalia. Nykyään kuoroa johtaa kaustislaissyntyinen musiikin lehtori Markus Luomala. Ohjelmiston perusrunko on koko kuoron olemassaolon ajan koostunut kaustislaisten kansansäveltäjien – mm. Kreeta Haapasalo, Wiljami Niittykoski, Konsta Jylhä ja Aaro Kentala – tuotannosta. Ohjelmistoa on viime vuosina laajennettu mm. Kaustisen laulukirjasta poimituin sävelmin ja sanoituksin. Hääkuoro on konsertoinut Suomen lisäksi muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Hääkuoron esiintymisasun eli Kaustisen puvun suunnitteli lavastaja-puvustaja Anneli Qweflander vuonna 1972. Asu on mukaelma vanhasta hääpuvusta, joka oli väriltään musta. Naisen puku on yksiosainen, tytön puku koostuu liivihameesta, valkoisesta paidasta ja esiliinasta. Kumpaankin pukuun kuuluu kaulaan kiinnitettävä morsiustaivas ja kukkakuvioiset säärystimet.
Kaustisen pelimannit
Pelimannit Kaustiselta tulevat juhlistamaan Samuelin Poloneesin kaustislaisen viulunsoittoperinteen pääsyä Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Kaustinen on musiikkiperinteestään sekä Suomessa että maailmalla kuuluisa 4300 asukkaan kunta Keski-Pohjanmaalla. Sadat kaustislaiset vaalivat elävää musiikki- ja tanssiperinnettä, jossa keskeisenä soittimena on viulu. Perinne ulottuu myös naapurikuntiin, erityisesti Veteliin ja Halsualle.
Alueen pelimannitraditio on elänyt sukupolvelta toiselle, aiemmin pääasiassa perheen- ja suvunsisäisesti muistinvaraisesti välittyen. Alueella on useita tunnettuja soittajasukuja, joissa löytyy soittajia usean sukupolven ajalta tämän päivän lapsiin asti.
Koulutuksen ja opetuksen myötä perinteen välittyminen ja osaajien piiri on laajentunut, ja nykyisin harrastajista suuri osa on saanut oppinsa mm. Näppäreissä. Soittajien ikäjakauma kattaa tasaisesti kaikki ikäluokat. Kaikkiaan pelimannimusiikkia aktiivisemmin tai harvemmin soittavia on alueella useampi sata, samoin kansantanssin harrastajia. Lisäksi maailmalla on valtava määrä kaustislaisessa perinteessä kasvaneita kansanmusiikin ja muiden musiikinlajien harrastajia ja ammattilaisia.