SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Seminaari: Kansanmusiikki ja kansantanssi – Elävää perintöä!

Ajankohtaista

KUTSU SEMINAARIIN
Kansanmusiikki ja kansantanssi – Elävää perintöä!
Ke 13.07.2016 klo 11.00–13.00
Museosali, Kansantaiteenkeskus, Kaustinen
Aineeton kulttuuriperintö on elävää perintöä, joka on läsnä ihmisten arjessa. Se voi olla esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, rituaaleja ja juhlamenoja, käsityötaitoja tai luontoa koskevia tietoja ja taitoja. Suomi ratifioi aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan Unescon yleissopimuksen vuonna 2013. Sopimuksen toimeenpanoa on tehty kaksi vuotta ja aineetonta kulttuuriperintöä vaalivilla yhteisöillä on prosessissa keskeinen rooli. Nyt on siis asiaan tarttumisen aika!
Kansanmusiikki ja kansantanssi – Elävää perintöä! -seminaarin Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 13.7. on tarkoitus panna vauhtiin aineettoman kulttuuriperinnön esiin nostamisen prosessi myös kansanmusiikki- ja kansantanssikentällä.
Museoviraston aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio johdattaa aluksi elävän perinnön käsitteeseen, Unescon sopimukseen sekä siihen liittyvään prosessiin Suomessa. Sen jälkeen esitellään puhein, soitoin ja lauluin kansanmusiikin ja -tanssin kentältä neljä aineettoman kulttuuriperinnön esimerkkiä, jotka löytyvät myös Museoviraston ylläpitämästä wikiluettelosta https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/.
Loppukeskustelussa käsitellään muun muassa aineettoman kulttuuriperinnön ringin perustamista kansanmusiikin ja kansantanssin alalle.
Seminaarin järjestävät Museovirasto, Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus, Kansanmusiikki-instituutti ja Pro Kaustinen ry (Kaustisen kansanmusiikkijuhlat).
Seminaari on kaikille avoin ja maksuton, eikä se edellytä pääsylipun ostamista Kansanmusiikkijuhlille. Seminaariin ei ole ennakkoilmoittautumista.
Lisätietoja:
Leena Marsio, aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto
leena.marsio(at)museovirasto.fi, puh. +358 29533 6017
Matti Hakamäki, johtaja, Kansanmusiikki-instituutti
matti.hakamaki(at)kaustinen.fi, puh. +358 40 3588 921