SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Ilkka Heinonen, kuvaaja Timo Heinonan

Syyskuu:
Ilkka Heinonen

ke 15.9. klo 19 Kalevan Navetta, Seinäjoki
to 16.9. klo 21 Kulttuuritalo Telakka, Tampere
pe 17.9. klo 19, Sykesali, Kiimingin Syke-talo, Oulu
su 19.9. klo 13 Käspeli, Rääkkylä
pe 24.9. klo 20.30 Nukketeatteri Sampo, Helsinki

Jouhikon muinainen sointi siivilöityy läpi renessanssin palatsien ja Karjalan vanhauskoisten tupien, kun jouhikonsoittaja Ilkka Heinonen yhdistää karjalaiset tanssisävelmät vanhan musiikin estetiikkaan ja liveelektroniikkaan. Heinosen jouhikko vaeltaa pyhän ja maallisen rajapinnoilla, sekä karheana että hienovaraisesti soiden.
Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä, soittiminaan jouhikko, kontrabasso ja G-violone. Euroopan kansanmusiikkikulttuureista vaikutteensa saaneiden yhtyeiden lisäksi Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissakin nykymusiikin ja vanhan musiikin produktioissa.

Yhtenä jouhikonsoiton edelläkävijöistä Heinonen on pyrkinyt laajentamaan instrumentin käyttömahdollisuuksia: Soolo-ohjelmistossaan Heinonen tutkii pyhän ja maallisen rajapintoja karjalaisen jouhikkomusiikin ja vanhan musiikin esittämiskäytännöistä käsin.

Ilkka Heinonen Trion kokeellinen sointi on saanut vaikutteensa niin eurooppalaisesta jazzista kuin renessanssin musiikistakin (uusi levy ”Lohtu” julkaistiin keväällä 2021). Heinonen soittaa jouhikkoa myös kokeellisen vanhan musiikin yhtyeessä
Ensemble Gamut, jouhikkokvartetti Jouhiorkesterissa, saamelaislaulaja Ánnámáretin yhtyeessä sekä useissa väliaikaisemmissa kamarimusiikkikokoonpanoissa.

Ilkka Heinonen on kantaesittänyt kaikki tähän asti jouhikolle sävelletyt konsertot (Page 2013, Nagaraja 2017) sekä soittanut jouhikollaan solistisissa tehtävissä RSO:n,
Caput Ensemblen (IS), Uusinta-kamariorkesterin, Avantin, Sibelius–Akatemian barokkiorkesterin, Haapaveden kamariorkesterin ja Nefesin konserteissa ja levytyksissä.

Heinosen monimuotoista kontrabasson ja G-violonen (kontrabassogamba) soittoa voi kuulla useilla levyillä ja konserteissa – erityisesti pohjoismaista ja Itä-Europan kansanmusiikkia esittävissä kokoonpanoissa, nykytanssiproduktioissa sekä eri barokkiyhtyeiden riveissä.

Youtube: Ilkka Heinonen – Echoes of Karelian saints
Youtube: ILKKA HEINONEN: Pavan a Nikodemus
Vimeo: ILKKA HEINONEN: Salve flos et decor Ecclesiæ & Laulu
Youtube: ILKKA HEINONEN: Live jouhikko improvisation 19.3.2020

Tukijat: Opetus- ja kulttuuriministeriö, MES