SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Eläköön Folk! -palkinnot on julkistettu – Vuoden kansanmusiikkilevy 2021 on Ánnámáret: Nieguid duovdagat

Ajankohtaista

Eläköön Folk! -palkinnon saajat on julkistettu

Vuoden kansanmusiikkilevy 2021  on Ánnámáret: Nieguid duovdagat

Lisää Kansanmusiikki-lehden ja KamuKanta.fi:n Vuoden kansanmusiikkilevy 2021 -palkinnosta lehdistötiedotteen jälkeen

Eläköön Folk! -palkintojen saajat on julkistettu Vuoden Wäinö -tunnustus Jaana-Maria Jukkaralle

Maailman musiikin keskuksen – Global Music Centren toiminnanjohtaja Jaana-Maria Jukkara on työssään edistänyt erityisesti Suomeen muuttaneiden muusikoiden asemaa ja mahdollisuuksia rikastuttaa suomalaista kulttuurielämää. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus nimeää Vuoden Wäinöksi vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimivan henkilön, ryhmän tai tahon, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai merkittävästä innovaatiosta alalla.

Muusikkojen liitto myöntää Vuoden Artisti -palkinnon kansanmuusikko, laulaja ja säveltäjä Vilma Jäälle. Vilma Jää on valovoimainen solisti, joka on herättänyt huomiota kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä. Eri genrejen rajoja rikkomalla hän tuo uutta yleisöä kansanmusiikin pariin. Suomen Musiikintekijät osoittaa puolestaan Vuoden Kansanmusiikkitekijä -palkinnon Akkajee-yhtyeelle. Akkajee on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään.

Kaiken maailman musiikkien ja soittajien risteyspaikka Haapavesi Folk Music Festival on rakentanut toimintansa rohkeasti jo vuosikymmenten ajan eri genrejen ja valtakuntien rajojen ylityksille. Maailman musiikin keskus – Global Music Centre antaa festivaalille Risteys-palkinnon, joka osoitetaan tunnustuksena taholle, joka edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin.

Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtye -nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin yhtye tai ryhmä, joka on osoittanut erityistä toimintaa kansanmusiikin saralla. Vuonna 2022 nimityksen saa Kaustisella kansanmusiikin elävänä säilymiseen vaikuttanut tärkeä toimija, Aapintuvan pelimannit. 1980-luvun alussa alkanut kansalaisopiston pelimanniryhmä on koonnut soittajia yhteen jo yli neljän vuosikymmenen ajan.

Vuoden tanssiteko -tunnustus myönnetään taholle, joka on tehnyt vuoden aikana jotakin merkittävää kansantanssin tunnettavuuden kannalta. Suomen Nuorisoseurat antaa palkinnon Riina Hosiolle teoksestaan Verensulkusanoja. Teoksessa tanssivat taidokkaasti Motoran Pelmakat. Teos on taiteellisesti korkeatasoinen ja sen ilmaisuvoima hakee vertaistaan esittävän taiteen kentällä.

Kansanmusiikki-lehti ja kamukanta.fi myöntävät Vuoden kansanmusiikkilevy 2021 -tunnustuksen levylle Ánnámáret: Nieguid duovdagat. Levyn musiikki ammentaa sekä rikkaasta joikuperinteestä että elävästä saamenmaan kulttuurista.

Kanteleliitto myöntää Vuoden Kantelelevy -palkinnon tänä vuonna uniikista ja vaikuttavasta yhteistyöstä, jossa pelimaailma, upea luova sisältö ja muusikoiden osaaminen yhdistyvät. Palkinto annetaan Folk’Avant -yhtyeen julkaisulle ”Jorvik Lullaby”, joka on tehty Star Stable-pelifirmalle. Single on striimattu Spotifysta yli 130 000 kertaa.

Juho Koirasen muistorahastosta jaetaan vuosittain kannustusstipendi nuorelle tai ryhmälle, joka tuo merkittävän leimansa kansanmusiikin kenttään. Vuoden Nuori Pelimanni -tittelin Kansanmusiikkiliitolta ja Koirasen perheeltä saa 12-vuotias savonlinnalainen Anni Saksman. Saksman on mm. voittanut Hopeinen harmonikka -kilpailun vuonna 2019.

Kansantanssi- ja kansanmusiikkikentän merkittävimmät toimijat palkitsevat vuosittain alan valovoimaisia tähtiä ja merkittäviä vaikuttajia Eläköön Folk! -gaalassa. Tunnustukset oli tarkoitus jakaa Folklandia-risteilyn Eläköön Folk! -gaalassa tammikuussa. Koska Folklandia jouduttiin koronan vuoksi peruuttamaan, järjestöt julkistavat tunnustusten saajat nyt yhteisellä verkkotiedotteella. Järjestöt luovuttavat palkinnot voittajille omissa tilaisuuksissaan. Lisätietoja alla löytyvistä linkeistä. Eläköön Folk! -tunnustuksiin on yhdistynyt osa aikaisemmin Etnogaalassa jaetuista palkinnoista. Etnogaala järjestettiin viimeisen kerran tammikuussa 2020.

Lue lisää palkinnoista ja palkinnon saajista:

Vuoden Wäinö, Vuoden Kansanmusiikkitekijä ja Vuoden Artisti:
kansanmusiikkikansantanssi.fi/elakoon-folk-2022

Risteys-palkinto: www.globalmusic.fi

Vuoden Kantelelevy: www.kantele.net

Vuoden Nuori Pelimanni: kansanmusiikkiliitto.fi/vuoden-nuori-pelimanni-2022/

Vuoden Kansanmusiikkilevy: kansanmusiikkiliitto.fi/vuoden-kansanmusiikkilevy-2021/

Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtye: kaustinen.net/vuoden-yhtye/

Vuoden Tanssiteko 2021: nuorisoseurat.fi/

* * *

Vuoden 2021 kansanmusiikkilevy -äänestyksen voittaja on Ánnámáret: Nieguid duovdagat

Kansanmusiikki-lehti ja KamuKanta.fi-sivusto julkistavat 13. kertaa Vuoden kansanmusiikkilevy -palkinnon tulokset. Vuoden kansanmusiikkilevy 2021 –palkinnon saa levy Ánnámáret: Nieguid duovdagat.

Voittaja selviää yleisön ja ammattilaisraadin äänestysten yhteistuloksena. Yleisöääniä tuli 253 kpl. Ammattilaisraati koostuu kansanmusiikin uusia julkaisuja aktiivisesti seuraavista, alalla työskentelevistä henkilöistä. Ammattilaisraadissa äänensä antoi 29 henkilöä.

Ánnámáret: Nieguid duovdagat

Nieguid duovdagat (Dreamscapes, Kuvitteelliset maisemat) on Ánnámáretin, eli Nuorgamista käsin työskentelevän saamelaismuusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin kolmas levy, jonka musiikki vie yleisönsä kuvitteellisille tuntureille. Kokonaisuus ammentaa sekä rikkaasta joikuperinteestä että elävästä saamenmaan kulttuurista, luonnosta ja arjesta, kuljettaen kokijansa voimakkaan kokemuksellisiin maailmoihin. Nämä ainekset saavat tässä ajassa soivan ja resonoivan muodon, joka ilmentää juurien etsimistä ja perinteen elvyttämistä sen hyviä ja vaikeampia puolia käsitellen.
Levy yhdistää rohkeasti uutta ja vanhaa säilyttäen samalla joikuperinteen ominaispiirteet. Ánnámáretin joiku, Ilkka Heinosen jouhikon ja Turkka Inkilän shakuhachi-huilun äänet lomittuvat elektroniseen musiikkiin, joka on inhimillistä ja orgaanista.

Muusikot: Ánnámáret, joiku
Ilkka Heinonen, jouhikko
Turkka Inkilä, live-elektroniikka ja shakuhachi

Julkaisija: Uksi Productions 2021

Yhteystiedot: Anna Näkkäläjärvi-Länsman, +358 40 540 5985, anna@annamaret.fi, www.annamaret.fi

Kuvia: https://1drv.ms/u/s!AnHked0DcPezhvp121IOELppUj4QVQ?e=9BL86e

Lisätietoja palkinnosta:

Kansanmusiikki-lehti, www.kansanmusiikki-lehti.fi
päätoimittaja Sauli Heikkilä, 045 6711868, lehti@kansanmusiikkiliitto.fi,

Suomen Kansanmusiikkiliitto, www.kansanmusiikkiliitto.fi
toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri, 0500 431 913, toiminnanjohtaja@kansanmusiikkiliitto.fi,

kamukanta.fi / Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus,
toiminnanjohtaja Sirpa Lahti, 040 738 4736, toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi